L'associació Amics del Cambra Romànica ha atorgat els següents premis en la II edició del Concurs Internacional Cambra Romànica:
Segon premi: QUARTET MANÈN
Premi del PÚBLIC: TWIN STRINGS
Primer premi: TRIO JAKOB
Segon premi: DELIA QUARTET
Menció especial del jurat: DUET RONDEAU
Premi del PÚBLIC: HIRU NESKA
Finalistes: QUARTET CALDERS, TRIO DESCONCIERTO
Institut de música d'Andorra la Vella
Es crea el curs 2019/2020 a l’Institut de Música d’Andorra la Vella on treballen amb el profesor Unai Gutiérrez.
Han rebut masterclass a càrrec dels professors Gerard Claret, Laia Masramon i Carles Pertegaz.
Són participants habituals als encontres de la JONCA on han treballat amb el professor Jordi Coll i el director Albert Gumí.
Han participat en actes com el concert benèfic d’UNICEF el novembre del 2019 a l'IM d'Andorra la Vella i el dia internacional de la dona treballadora el març del 2020 a l'Auditori Claror a Sant Julià de Lòria.
Tot i la seva curta trajectòria els hi han dedicat un conjunt d’obres titulat Tres Tristes Trios escrit pel compositor Toni Gibert.
Conservatoris de Vic, Badalona i ESMUC
El Quartet Manén és fruit de l’ambició de quatre joves estudiants de música dels conservatoris de Vic i Badalona i de l’ESMUC, per formar una agrupació de cambra i així créixer personalment i musicalment, explorar-ne el repertori i créixer junts. Actualment estudiem amb el Quartet Gerhard i alguns altres professors dels nostres conservatoris.
Martí Delgado, Violí.
Comença els estudis de música el 2008 a l’Escola de Música de Blanes amb la professora de violí Tatyana Kleiner i més tard s’inicia a l’harmonia amb el seu pare. L’any 2015 ingressa al Conservatori Professional de Música de Badalona, on ha cursat el Grau Professional. Allà estudia violí amb Marta García i harmonia i formes musicals amb diversos professors. Ara estudiarà composició a l’Esmuc.
Ha estrenat, en una audició al Conservatori de Badalona i al Curs Internacional de Música de Cervera, el primer temps d’una Sonata per a violí i piano escrita per ell. Ha guanyat el premi ex aequo de composició Premis Zyriab de Balaguer i el Concurs de Composició Coral del Barri de Sant Antoni de Barcelona.
Erola Masqué, Violí.
Als set anys va iniciar els estudis de música a l'escola municipal de música de Taradell, amb Coloma Bertran. Cinc anys més tard va començar a estudiar amb Quim Térmens qui és el seu professor actualment.
Durant aquests anys ha rebut classes de professors com Cati Reus, Callum Smart, Sara Billoch, Elena Rei, Corrado Bolsi i Dani Cubero. A l'estiu de 2018 va participar al Curs de Jóvenes Músicos de "Santa Maria del Paular" on va rebre classes de Miguel Colom i Cibrán Serra. També ha tingut l'oportunitat de rebre classes amb el Quartet Gerhard, en música de cambra.
Actualment és membre titular de la JONC Alevins, la JOIC, la JONCA, la EOIB i la JOSV, les orquestres li han donat l'oportunitat de tocar sota la batuta de directors com Xavier Puig i Manel Valdivieso, a més de rebre classes dels membres del quartet Dalia.
Pol Altimira, Viola.
Va començar els seus estudis musicals tocant el violí a “Ressò, centre d’estudis musicals”, escola de música d’Alella, amb el professor Emili Cuenca.
Actualment cursa doble grau de 6è de violí i viola al Conservatori de Badalona, amb Marta García com a professora de violí i Ashan Pillai com a professor de viola, essent cap de violes a la orquestra del conservatori.
Ha estat concertino a l’orquestra jove del festival de música de Cervera, que va cursar amb la professora Olga Aleshinski. Actual membre de la plantilla de la JOSV, la JONC Alevins i EOIB.
Miquel Espadaler, Violoncel.
Actualment està cursant el 6è curs del grau professional de violoncel a l’Escola de Música i Conservatori de Vic, amb el professor Daniel Oliu amb una beca de la Fundació Puig-Porret de Vic. Ha participat al Vic Cello Festival en l’edició del 2014. Ha rebut classes magistrals dels professors Joan Antoni Pich (2017), Erica Wise (2018) i Amat Santacana (2019). També ha participat en cursos musicals com el Curs internacional de música de Ripoll, amb el professor Joan Antoni Pich (2017, 2018 i 2019), el curs de cambra, amb el Quartet Gerhard. (Vic, 2018), curs de música antiga (ESMUC, Barcelona, 2020), Càtedra de Cervera, amb la professora Erica Wise (2019), i el Fòrum Musikae, amb la professora Erica Wise (València, 2020).
Conservatori dels Pirineus
Formació de corda integrada pels germans bessons Anna Balcells, que toca el violí, i Biel Balcells, que toca el violoncel. Són alumnes del Conservatori de Música dels Pirineus, on estudien quart curs de grau professional.
Tutoritzats per Zoryana Zokhatska com a professora de violí i Lourdes Querencia com a professora de violoncel. També reben formació complementaria dels mestres Jordi Albelda, pare i fill.
Recentment han participat al curs de música antiga de Sant Daniel amb els professors Alba Roca i Àngela Moro al violí, i Oleguer Aymamí al violoncel, i una masterclass amb Manfredo Kraemer.
Han tocat en actes culturals d’àmbit local i l’any 2019 van participar en el primer Concurs Internacional Cambra Romànica i en el XIX Concurs Instrumental Sant Anastasi on van rebre una Menció d’Honor amb la formació Trio de Quintes.
Tots dos són membres de l’Orquestra Ensamble d’Andorra i de l’Associació Orquestra Cadí de la Seu d’Urgell.
Juan Songel y Pablo Kirschner iniciaron su trayectoria a finales de 2013 en la clase de Feliu Gasull (ESMUC) como trío con clarinete. Los tres años siguientes continuaron trabajando con este profesor, obteniendo matrícula de honor.
Durante ese tiempo han sido decisivos en su formación camerística otros profesores como Kennedy Moretti, Claudio Martínez-Mehner, Narcís Bonet o el Cuarteto Casals.
Poco a poco se han ido centrando en el repertorio para violín y piano, al mismo tiempo que continuaban sus estudios en el extranjero (Koninklijk Conservatorium Brussel y Conservatorium Maastrich respectivamente).
A lo largo de estos años han actuado en diferentes lugares de Barcelona (l’Auditori, Universidad de Barcelona, Casa Elizalde, Colegio de médicos, Casa Rocamora…) y en Moscú (residencia del embajador español), donde fueron invitados a participar en un intercambio con la academia Gnesin.
Amb l'objectiu d'aprofundir i redescobrir el repertori per a violí i guitarra neix Dos de Lis. Les lleidatanes Roser Farré i Laura Fontanals presenten diferents propostes buscant noves formes de gaudir i compartir la música.
Com a duo han actuat en festivals com el 'Musiquem Lleida', el 'Romanic Musicau', el 'Cicle de cambra de Calella', així com en diferents sales de Catalunya. Han estat guardonades amb el segon premi en el “VII Concurs internacional de música de cambra amb guitarra” dins el XXI Festival de Guitarra Ciutat d’Elx (2019). També reben el segon premi al concurs “1a Edició 2018 Certamen Panorama 1526 d’Avinyonet de Puigventós”.
El 2017 debuten amb el seu primer projecte Arrels, un programa que combina obres folklòriques llatinoamericanes amb músiques d'arrels espanyoles i catalanes. Posteriorment presenten Empremtes, un espectacle que fusiona música i poesia, essent el text el que expressa les intencions i influències del compositor i la seva obra. Actualment interpreten el seu darrer treball Essències amb música del nacionalisme espanyol.
Conservatori superior de música del Liceu
El Quintet Indora és una formació a capella dedicada a la interpretació de la música antiga. Neix el setembre del 2018 dins el marc del Conservatori Superior del Liceu sota el mestratge de Manel Valdivieso. Els seus integrants són la Natàlia Sánchez, la Neus Llorens, Marcel Jorquera, el Marc Garcia i el Roger Casanova.
Des de la seva fundació han ofert concerts al Festival Mateu Fletxa de Prades, al Parlament de Catalunya, al Museu Nacional d’Art de Catalunya, a la Sala Parés de Barcelona, al Foment Vilanoví i a diferents esglésies de l’àrea metropolitana de Barcelona. Han estat seleccionats per participar al cicle Ressonare i pel cicle Clàssica a Horta-Guinardó organitzats per l’ajuntament de Barcelona per presentar un programa madrigalesc aquest 2020.
Han rebut consells de mestres com Manel Valdivieso, Lluís Vilamajó i Marc Díaz.
Holanda
El Trio Jakob està format per Manuel de Almeida-Ferrer (violí), Carla Peña Romero (violoncel) i Imanol Casán (piano). Els seus membres, provenen de tres punts diferents de la Península Ibèrica, i es troben actualment a Holanda. Han rebut classes magistrals de Gryphon Trio, Claire Désert, Peter Nágy, Heime Müller (Artemis Quartet), Quartet Casals, Dirk Mommertz, Emmanuelle Bertrand, Vogler Quartet, entre d'altres.
Algunes característiques reconegudes són el seu estil comunicatiu i la complicitat entre els integrants, així com l’expressivitat i energia sobre l’escenari.
El Trio Jakob ha estat becat en dues ocasions per Juventuts Musials d' Alemanya, i posteriorment convidat a participar al Festival de música de Cambra organitzat per Juventuts Musicals Internacionals. Ha estat també guardonat al concurs de Música de Cambra de Barcelona, al Livorno Music Festival i ha estat finalista dels premis extraordinaris del Conservatori Superior del Liceu.
La formació ha actuat al cicle de concerts “Música als Parcs” de Barcelona. al Livorno Music Festival, Festival de Torroella de Montgrí, així com a la Fundació Juan March de Madrid, al Jardí dels Tarongers i al Cicle Liceu Cambra, entre d’altres. Els seus concerts han estat retransmesos en vàries ocasions per la ràdio de referència "Catalunya Música".
La formació forma part de la xarxa italiana "Le Dimore Del Quartetto".
Conservatori superior de música del Liceu
El duo Rondeau, format pel clarinetista Bernat Buzzi (1999) i el pianista Carlos Bujosa (2000), neix l’any 2019 a Barcelona.
Tots dos intèrprets han actuat com a solistes, en formacions de cambra o en orquestres a les sales més importants del territori, com són el Palau de la Música, l’Auditori de Barcelona, l’Auditori Enric Granados de Lleida, l’Atlàntida de Vic o l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca. També han participat en festivals nacionals i internacionals com són l’Académie Internationale de Musique de Prades (França), l’Old Ox Classical Music Festivals (Suècia), el Vila-seca International Music Festival (Espanya) o el Festival Internationale de Piano et musique de chambre (Suïssa).
Individualment, han participat a masterclasses amb els clarinetistes Harri Mäki, Martin Fröst i Philippe Berrod; i amb els pianistes Dmitri Bashkirov, Paul Badura-Skoda, Cyprien Katsaris, Jura Margulis i Josep Colom, entre molts d’altres.
En Bernat, per la seva banda, és membre de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) des de l’any 2018 on ha realitzat concerts sota la batuta de directors com Josep Pons, Manel Valdivieso i Fausto Nardi. Recentment, ha estat seleccionat per l’acadèmia de la Mahler Chamber Orchestra on tindrà l’oportunitat de realitzar una gira de concerts a Alemanya sota la direcció de Daniele Gatti.
D’altra banda, en Carlos ha rebut el 1r premi en diversos concursos nacionals i internacionals com són el “Concurs de Joves Intèrprets de Piano de Catalunya”, el “Concurs Internacional de Sigüenza” o el “Certamen Intercentros Melómano”, entre d’altres.
Actualment, els dos músics continuen la seva formació al Conservatori Superior del Liceu (Barcelona) sota els mestratges d’Isaac Rodríguez i Stanislav Pochekin.
Conservatori professional de música José Iturbi de València
El trío “Hiru Neska” nace en 2018, a raíz del paso de sus integrantes por el conservatorio profesional de música José Iturbi de Valencia. La trayectoria del grupo ha sido diversa, ya que no únicamente ha realizado conciertos como trío, sino que ha colaborado con otros instrumentistas, formando cuartetos y quintetos.
Está constituido por un grupo de intérpretes valencianas —Eloïna Barrera al piano y Marta Clariana y Neus Molero al clarinete— quienes comparten actualmente sus estudios en el Conservatorio Superior “Joaquín Rodrigo” de Valencia, en el itinerario de Interpretación. Además, compaginan dichos estudios con grados en Pedagogía y Musicología en el mismo centro.
Como trío han actuado en distintos auditorios de prestigio, tales como la sala José Roca de Valencia, el auditorio Clemente Pianos, el auditorio de Sagunto, el auditorio del Conservatorio Superior de Música de Valencia y el celebérrimo Palau de les Arts de València.
Además, han sido galardonadas con el primer premio en el “Concurso de Jóvenes Intérpretes” de Sagunto en 2018. Durante el curso 2019/2020 han cursado la asignatura de Cámara con la maestra Carmen Mayo, obteniendo la excelencia en sus calificaciones. Actualmente trabajan en un proyecto de grabación, pausado debido a la situación sanitaria, cuyo principal objetivo es la transcripción, adaptación y posterior interpretación de repertorio de todas las épocas.
Su repertorio cuenta con obras tanto originales como adaptadas —por el propio grupo— para la formación, de compositores tales como Enescu, Mendelssohn, Krommer, Schubert, Beethoven, Muczynski, Milhaud, Glinka y Stravinsky, entre otros.
Conservatori superior de música del Liceu
Aquesta formació està integrada pels tres guitarristes de formació professional Gian Carlo Scevola (Xile), Simón Maisano (Argentina) i David Font Bernet (Andorra).
El 2016 comença el seu treball en conjunt que es van conèixer als estudis superiors i de postgrau del Conservatori Superior del Liceu de Barcelona. Una de les seves virtuts és la capacitat de fondre les diferents característiques pròpies del lloc d'origen de cada intèrpret en un tot sonor. Una de les peculiaritats de la guitarra és la capacitat de generar una gran amalgama de timbres diferents, en aquesta formació s'explota al màxim aquesta oportunitat.
Trio Desconcierto destaca per el seu treball d'investigació estilística del propi repertori. Ja ha dut en escena propostes musicals com: El Llegat de Enric Granados a través de la guitarra; Violeta Parra, una artista universal inspiradora de Llatinoamèrica; Danses del Món;Danses i colors d'Espanya.
La formació ha rebut classes de diferents mestres de la guitarra clàssica com Guillem Pérez-Quer, Santiago Figueras i Vegara, entre altres,... Han actuat al Festival Art Llobet – Les Garrigues Festival “Memorial d'Emili Pujol” 2017; Festival Narciso Yepes d'Ordino 2017, entre altres. Ha realitzat una gira per Argentina actuant a Buenos Aires y Tucumán.
Conservatori superior de música del Liceu
Delia Quartet un quartet de joves saxofonistes format per Aaron Lara, saxòfon tenor; Estel Vivó, saxòfon soprano; Pol Cabrera, saxòfon baríton i Queralt Vivó, saxòfon alt. El grup es va formar el setembre de 2019 al Centre Superior de la Fundació Conservatori Liceu, sota la tutela del professor Albert Julià.
Han tingut reconeixements com el Primer Premi al concurs Rookie Chamber Music que els portarà a entrevistar-se amb la Luz Orihuela, al programa Andante con Moto de RNE. A més a més, han guanyat el concurs de “Música als Parcs” gràcies al qual han pogut actuar al Park Güell i també han tingut l’oportunitat de formar part del programa de la IV edició del Liceu Sax Festival. En últim lloc, han rebut classes magistrals per part de saxofonistes de renom mundial com Jean-Yves Fourmeau.
El Quartet Calders -anomenat així en honor a l’escriptor català Pere Calders- és fundat l’estiu del 2018 a Barcelona. El formen les violinistes Júlia Álvaro i Lia Manchón, el violista Alex Rodríguez i el violoncel·lista Miquel Felip. Els integrants, quatre joves músics apassionats per la música de cambra, s’agrupen amb l’objectiu d’explorar el vast repertori de la formació.
La identitat del grup rau en l'aprofundiment de la
comprensió i realització de l'obra musical com una
unitat total en ella mateixa des del llenguatge de cada compositor. Des dels grans, com el pare
de la formació, J. Haydn, fins a dos revolucionaris musicals que van portar el quartet de corda
a la seva màxima expressió formal i tímbrica: L. Beethoven, de qui enguany se celebra el
250è aniversari, i D. Shostakovich, com podran gaudir en aquest concert.
També tenen com a fi promoure el panorama musical actual, col·laborant amb compositors
contemporanis de renom com ara Josep Soler o Ernest Giralt.
Treballen sota la mentoria del director d’orquestra Jordi Mora, deixeble de Sergiu Celibidache. Paral·lelament, reben consells d’integrants de grans quartets com el Quartet Dalia i el Quartet Cosmos.
Han tocat a sales de concert arreu de Catalunya, com a Sant Joan de les Abadesses, Rocafort i Monistrol de Calders, així com a les ciutats de Barcelona, Badalona i Sabadell.
Escola superior de música de Catalunya
El Trío Alicia de Larrocha va neixer l'any passat a l'ESMuC, Barcelona. Han fet classes amb Kennedy Moretti i el Quartet Casals. Recentment han estat seleccionats per formar part d'un cicle de concerts a l'Auditori de Barcelona en homenatge a la compositora Kaija Saariaho.
Conservatori superior de música del Liceu
Durant el seu últim any d’estudis al Conservatori Municipal de Música de Barcelona (2013), Blai Mañer i Paula Sánchez formen duo rebent classes del mestre Albert Argudo. El mateix curs, guanyen el Premi d’Honor al Concurs de Cambra del Conservatori i el Concurs de Solistes. Graduats amb les màximes qualificacions pel Conservatori Superior de Música del Liceu (2018), durant la carrera segueixen rebent formació com a duo de la mà d’Amparo Lacruz, amb qui actualment cursen un Màster en Música de Cambra a la mateixa institució. Durant els seus estudis han estat becats per la Fundació de Música Ferrer-Salat.
L’any 2014 van ser convidats, com a representants d’Espanya, a la “XII Rassegna Musicale Europea” a Montecatini Terme, Itàlia, on van oferir un concert i van ser premiats al certament final del festival. El 2015 van tocar el Triple concert de Beethoven, com a solistes, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, acompanyats per l’Orquestra Simfònica del CMMB i amb Albert Argudo a la batuta. Han tocat a sales i festivals internacionals com el XXXè Festival de Música Isaac Albéniz (Camprodon), Palau Dalmases (Barcelona), Born Centre Cultural (Barcelona), Festival Internacional de Música de Lluc (Mallorca)... Han rebut consells de grans músics com Jan-Ype Nota, Paul Katz, Trio Gryphon, Iagoba Fanlo, Lito Iglesias, Xavier Pardo, Andreu Riera o Daniel Cubero.
El Nella Ensemble sorgeix a Barcelona de la necessitat de treballar i difondre el repertori cambrístic del quintet de vent. El seu repertori abarca diferents èpoques i estils, des del Classicisme fins a l’actualitat, i és aquesta diversitat la que aporta a la formació una riquesa de timbre i colors per compartir amb el públic. Els seus integrants s'han format en diferents conservatoris i universitats tant nacionals com internacionals: el Conservatori del Liceu, Musikene, Hochschule für Musik Karlsruhe, Robert Schumann Hochschule Düsseldorf, Guildhall School of Music and Drama i Mozarteum Universität de Salzburg.
Tot i haver estudiat en diversos indrets d’Europa, els músics han coincidit en diferents joves orquestres (Jove Orquestra Nacional de Catalunya, European Union Youth Orchestra) així com en programes d’orquestres professionals (Mahler Chamber Orchestra, Orquestra de Cambra Illa de Menorca). Aquest quintet vol ser un espai obert a la creativitat i a la llibertat d’expressió artística, sempre buscant l’excel·lència per transmetre a l'oient una experiència única.
Conservatori superior de música del Liceu
Rodellas & Lanzetta és un duo composat pel violinista Jardiel Rodellas i el pianista Pau Lanzetta, dos joves músics que congenien en tocar junts d’ençà que estudiaven al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Seguidament, els dos intèrprets varen continuar formant-se al Conservatori Superior de Música del Liceu, moment en que varen aprofundir l’interès per interpretar obres de totes èpoques i de tots estils, amb una clara visió d’anar potenciant un repertori propi. Amb aquest interès mutu, cursen la matèria de música de cambra, tutelada pel professor Benjamí Santacana, i s’endinsen en el món sonor d’aquest tipus de conjunt. També participen en d’altres formacions de cambra, com ara el quartet de corda amb piano, sota el mestratge, aquest cop, d’en Vesko Stambolov. D’aquest segon mode cambrístic, els dos músics experimenten la sensació que es desprèn de tocar en un grup més gran, on els rols de cadascú canvien i on cal adaptar-se a nous timbres i textures.
Jardiel Rodellas compta amb una amplia formació orquestral, havent sigut titular de joves orquestres (per les sigles : JONCA, JOSV, JOCG) i encara actualment de la JONC, amb concerts a sales com Palau de la Música Catalana, L’Auditori, Castell de Peralada, i a d’altres sales d’Espanya, de França i d’Alemanya, sempre sota la batuta de grans directors nacionals i internacionals, com Fausto Nardi i Gordan Nicolic.
Pau Lanzetta ha participat amb excel·lència en diferents cursos i concursos de piano, havent-hi estat en ocasions guardonat, com ara el certamen «Joves Intèrprets de piano de Catalunya», celebrat a Vilafranca del Penedès, i el festival «Virtuoso & Belcanto Festival», a la ciutat italiana de Lucca; amb professors de la categoria de Boris Berman i d’Ian Jones, entre d’altres.
Rodellas & Lanzetta ha participat en diferents cicles de concerts al conservatoris Superior del Liceu i Municipal de Barcelona, i a la Sala Parés entre d’altres.
Conservatori superior de música del Liceu
El duo Ados format per Carlota Franch, al violí, i Esteve Ticó, a la viola. Companys a diferents orquestres) des de gran part de la seva vida musical, han creat un fort vincle d’amistat que els va portar a crear aquesta formació a principis d’aquest 2020. Han participat al cicle de concerts Engordany a Duo el juliol del 2020.
Carlota Franch comença a estudiar música a l’Escola de Música de Barcelona i, més tard,passa a estudiar al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Actualment està cursant el quart curs d’Interpretació de Violí al Conservatori Superior del Liceu amb Corrado Bolsi, i també està cursant el Grau en Musicologia a la UAB. Ha tingut l’oportunitat de realitzar masterclasses amb violinistes com Svetlana Makarova, Agustín León-Ara, Simon Fischer i Gerard Claret.
Actualment és concertino a la JONCA (Jove Orquestra Nacional de Clàssica d’Andorra), i és membre de la JOSV (Jove Orquestra Simfònica del Vallès) i el PIO (Proyecto Ibérico Orquestal). Des de fa quatre anys també forma part del Cor de Noies de l’Orfeó Català.
Esteve Ticó comença a estudiar música a l’institut de música del Comú d’Andorra la Vella. Actualment cursa 2n curs de grau d’interpretació amb la professora Anna Puig al Conservatori Superior del Liceu. Ha realitzat masterclasses amb professors de nivell internacional com Paul Cortesse, Joaquin Riquelme, Yuval Gotlibovich o Jonathan Brown entre d’altres.
Actualment és el cap de violes de la Jove Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (JONCA) i ha participat amb la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC). També ha participat en el festival Mezzano Romantica a Itàlia de la mà de la Music Academy International (MAI).
Llicenciada en violoncel pel Conservatori Superior de Música de Kazan (Rússia) sota el mestratge del professor Hairutdinov. Estudià amb el gran mestre Daniel Shafran durant cinc anys, al mateix temps que desenvolupava una gran activitat concertística per tota Europa actuant en prestigiosos festivals de música com els de Tolyati, Ekaterinburg, Londres, París i Viena, on rebé una clamorosa ovació del públic i de la crítica que li auguraren un futur ple d’èxits.
Guanyadora de primers premis nacionals i internacionals de gran prestigi com el “All-Russian Cello Competition” (Rússia), el “Liezen International Cello Competition” (Àustria), el “Lasmo Staffa Award”, el “Bromley Festival Contest” (Regne Unit), el “Lille International Cello Competition” (França), l’any 2000 li va ser atorgat el premi “El Primer Palau” (Barcelona) per la seva interpretació “Variacions sobre un tema Rococó de P.I. Txaikovsky al Palau de la Música, acompanyada per l’Orquestra Simfònica del Vallès.
L’any 1996 es traslladà a Londres on obté un Màster en el Trinity College of Music sota la direcció de la reconeguda violoncel·lista Karine Georgian. Posteriorment finalitzà els seus estudis en l’Escola Superior de Música “Reina Sofia” de Madrid, becada per la “Fundació Isaac Albéniz” i la “AECI”, on treballà amb els professors Frans Helmerson i Natalia Schakovskaya.
L’Svetlana ha rebut valuosos consells d’il·lustres intèrprets com M. Rostropovich, B. Greenhouse, B. Pergamentchikow, Y. Menuhin, N. Gutman, A. Noras o R. Filippini i ha treballat sota la direcció de reconeguts directors d’orquestra, tals com Lorin Maazel, Víctor Pablo Pérez, Leopold Hager, Aldo Ceccato, García Asensio, Zubin Mehta, Amos Talmon, Juan Carlos Lomonaco, James Judd o Lior Shambadal.
Ha actuat com a solista amb formacions tan prestigioses com l’Orquestra Filharmònica Nacional de Romania, l’Orquestra Estatal Russa, l’Orquestra Filharmònica de Kazan, l’Orquestra de la Societat de Concerts de Barcelona, l’Orquestra del Festival de Bromley, l’Orquestra Simfònica del Vallès, la Barcelona Simfonieta, l’Orquestra Filharmonia Ibèrica, la Jove Orquestra Filharmònica de Catalunya – JOFICAT, l’Orquestra Filharmònica de Roma, l’Orquestra Filharmònica Estatal de Rivne, entre d’altres.
Des de l’any 1995 ha realitzat duo amb el pianista català Melani Mestre, “Duo Cantabile”, actuant tanmateix amb pianistes de la talla de Diana Baker, Luiz Gustavo Carvalho, Michele Pritzman, Akiko Nomoto, Katia Michel i guitarristes com Philipe Mourotaglou, José Antonio Escobar, Aynur Begutov.
Forma part de l’Ensemble Concertanti de Barcelona, del Quartet Ibèric i del Granados Piano Trio. Actualment és Professora Superior de l’Acadèmia Internacional de Música de Barcelona – AIMB i primer violoncel de l’Orquestra de la Societat de Concerts de Barcelona i de la Filharmonia Ibèrica. L’Svetlana Tovstukha ha pres part recentment en el Festival & Conferència ESTA (European String Teachers Association) celebrat a Kazan, Rússia, i ha realitzat gires de concerts per Brasil, França, Itàlia, Rússia i l’Estat Español.
Neix a Barcelona on inicia els seus estudis musicals de Guitarra amb Sergi Vicente i posteriorment amb Xavier Coll i Carles Trepat. Obté el Títol Superior de Guitarra al Conservatori d’Alacant sota el mestratge de José Tomàs. Cursos de perfeccionament amb guitarristes com David Russell, Manuel Barrueco o Alvaro Pierri entre altres.
Com a intèrpret difon la música del segle XX i XXI, especialment d’autors catalans, destacant estrenes de David Padrós, Josep Maria Mestres-Quadreny, Josep Soler, Salvador Brotons, Jesús Rodriguez-Picó, Carles Guinovart, Francesc Taverna-Bech, Miquel Roger i Jaume Torrent entre molts altres.
Ha realitzat diversos recitals al Palau de la Música Catalana, Foyer del Gran Teatre del Liceu, Festival Castell de Peralada, Euroconcert, Auditori de l’SGAE, Auditori de Terrassa i Festival Internacional Narciso Yepes entre altres. Conté diversos enregistraments a Anacrusi (AC016 i AC021) i Ars Harmònica (AH162). Realitza també enregistraments per a Catalunya Música i RNE-Radio Clásica.
Estudis de Composició-Instrumentació al Conservatori de Badalona i cursos de formació a càrrec de compositors com Helmut Lachenmann, Mauricio Kagel, Hans Zender, Cristóbal Halffter, Mauricio Sotelo, Carles Guinovart, Gabriel Brncic o Francisco Kropfl.
Màster en Patrimoni Musical per la Universitat d’Oviedo, en l’actualitat, imparteix a l’Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella.
Inicia la seva formació musical a Ucraïna, a l’Escola Municipal de Música de Lviv. Continua els seus estudis al conservatori de Drogobych (Ucraïna), on obté el Títol de trompa, piano i història i teoria de la música.
L'any 1993 obté el Títol Superior de direcció de cant coral i orquestra a l'Acadèmia Superior de la Música ''M. Lysenko'', de Lviv (Ucraïna).
En el camp docent és professor de trompa, piano i llenguatge musical a l’Escola Municipal de Música de Solsona i a La Seu d'Urgell. També és el director de l'orquestra de cambra de l'Associació Orquestra Cadí, a La Seu d'Urgell.